Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Ολυμπιακοί και λίγα μετάλλια

Τελείωσαν οι ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου, και στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για τα λίγα μετάλλια που συλλέξαμε σε εθνικό επίπεδο.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί είναι πως είμαστε μία μικρή σε έκταση χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, με μηδαμινές υποδομές, παρόλο που έχουμε διοργανώσει μέχρι και ολυμπιακούς αγώνες.Για μία τόσο μικρή χώρα τα 4 μετάλλια δεν είναι λίγα. Με λίγη τύχη θα μπορούσαν να είναι παραπάνω (πχ. μπάσκετ και τζούντο). Το οτί ούτε ένα από τα 4 δεν ήταν χρυσό μπορεί να αποδοθεί στη τύχη και στα διάφορα συμφέροντα σε συγκεκριμένα αθλήματα (όπως στο Tae kwon do). Προσωπικά, θεωρώ υπερβολικά τα 10+ μετάλλια στο Σύδνεϋ. Δεν μιλάμε για την Αθήνα καθώς εκεί είχαμε περισσότερους αθλητές από ποτέ. Αρκετά από τα μετάλλια αυτά δε, πλέον είναι δύσκολο να θεωρηθούν καθαρά μετά τις ιστορίες της άρσης βαρών και του στίβου που ταλάνισαν την καθημερινότητα μας πριν λίγο καιρό.
Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι υποδομές.Όταν ένα παιδί μεγαλώνοντας δεν βρίσκει χρόνο και χώρο για να αθληθεί, τότε δεν θα το κάνει. Άρα δεν θα έχουμε ανάπτυξη του αθλητισμού. Διστυχώς δεν αρκούν μόνο οι υποδομές μα είναι μία καλή αρχή.
Είναι σίγουρο ότι με την ανάπτυξη του doping παγκοσμίως στο μέλλον τα μετάλλια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση, αν η πολιτεία υοθετήσει τη δέσμευση για καθαρό αθλητισμό. Καλώς ή κακώς δύο δρόμοι ανοίγονται. Ή θα πάμε για καθαρά και λίγα μετάλλια ή θα αγοράσουμε κάποια νέα τεχνολογία doping από κάποια μεγάλη δύναμη του αθλητισμού και τα μετάλλια θα συνεχίσουν να έρχονται. Μέχρι βέβαια να μπορέσει να εντοπίσει αυτή την τεχνολογία η WADA

2 σχόλια:

tkouleris είπε...

kalitera 4 kathara metalia para 10+ metalia pou tha amfisvitihoun meta. Alloste ta teleutaia xronia einai pou pername pola metalia. kai auto logo ....arsis varwn kyriws. Sto mpasket imastan omologoumenos atyxi...tespa...ante se 4 xronia sto big ben...

Anastasia είπε...

Καλά παιδιά μη τρελλαίνεστε...4 καθαρά μετάλλια..Αυτά είναι λίγο ουτοπικά.Αν ασχολείσαι με πρωταθλητισμό σχεδόν σίγουρα ντοπάρεσαι..Απλά ή είσαι τυχερός και δεν το ανακαλύπτουν, ή παίρνεις αναβολικά που δεν μπορούν οι έλεγχοι να τα πιάσουν(υπόθεση Marion Jones)..Πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να καυχιθούν οτι κερδίσαν μετάλλιο καθαροί και να λένε την αλήθεια.