Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Deus Ex



Το Deus Ex το έπαιξα πρώτη φορά το 2002 μα δεν το τερμάτισα λόγω ελλατωματικού CD. Αργότερα το δοκίμασα ξανά μετά από 3 χρόνια και το παράτησα μετά από format. Εχθές όμως, επίτελους το τερμάτισα. Το Deus Ex είναι ένα FPS με πολλά RPG στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία το έκαναν ένα από τα πιό πρωτοποριακά παιχνίδια που φτιάχτηκαν ποτέ. Μη ξεχνάμε ότι δημιουργός του είναι ο Warren Spector, ένας από τους κορυφαίους game developers.
Γραφικά δεν μπορεί να κριθεί. Το παιχνίδι είναι 8 χρονών, οπότε γραφικά δεν είναι κάτι το τρόμερό. Άλλωστε όταν βγήκε, αν θυμάμαι καλά έπαιζε καλύτερα σε 3dfx κάρτες γραφικών.Προσοχή με όλα τα παραπάνω δεν θέλω να πω πως δεν έχει καλά γραφικά. Απλά με όλες τις ρυθμίσεις στο High τα γραφικά είναι για την εποχή μέτρια.
Ηχητικά το παιχνίδι απογειώνεται, όχι τόσο με τα ηχητικά εφε αλλά με την απίστευτη μουσική που έχει ντυθεί ο τίτλος. To video πιο πάνω έχει το κομμάτι που ακούγεται στο menu και το οποία θεωρώ απλά επικό. Επίσης πολύ μου άρεσε και το κομμάτι που παίζει στο Hong Kong.
Ο χρήστης παίρνει το ρόλο ενός νέου μυστικού πράκτορα του JC Denton, ο οποίος με τη βοήθεια διαφόρων augmentations μπορεί να αυξήσει τις δυνάμεις του. Ο JC είναι πράκτορας της UNATCO, που είναι αστυνομία των ηνωμένων εθνών και μάχεται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, όπως η NSF, η Sillhouette κλπ. Αρχικά είναι όλα καλά μέχρι που ο αδερφός του JC ο Paul, επίσης πράκτορας, αρχίζει να αποτυγχάνει σε κάποιες αποστολές. Απο εκεί και μετά αρχίζει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι από δολιοπλοκίες, συνομωσίες και πλεκτάνες. Στο παιχνίδι μπλέκονται ακόμα οι Illiuminati, οι Knights of the Templar και άλλες φανταστικές ομάδες με σκοπό να δυναμώσουν την επιρροη τους στον κόσμο του παιχνιδιού.
Φτάνουμε στο gameplay. Το παιχνίδι εδώ απλά διδάσκει. Καταρχάς κάθε quest που δίνεται λύνεται με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα δίνεται από τη Unatco η εντολή να σκοτωσει ο JC ένα από τα κεφάλια της NSF. Όταν φτάνεις στο μέρος που βρίσκεται ο τύπος φτάνει και μία άλλη πράκτορας. Αν και ο τύπος παραδίνεται η πράκτορας σαν άνώτερη σου ζητά να τον σκοτώσεις. Σου δίνεται η ευκαιρία είτε να σκοτώσεις τον τύπο είτε όχι. Αυτο νόμιζα μέχρι που είδα το παρακάτω video:

Αν θες μπορείς να σκοτώσεις την πράκτορα και ακόμα και τότε το παιχνίδι το "μπαλώνει"!!!. Ακόμα το παιχνίδι έχει τρία διαφορετικά endings ανάλογα ποιου τις εντολές αποφασίζεις να ακούσεις!!! Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εντελώς μη γραμμικό παιχνίδι αλλά σου δίνει μία πρωτόγνωρη ελευθερία. Ακόμα υπάρχουν μέρη μυστικά που βοηθούν να καταλάβεις καλύτερα την ιστορία τα οποία μπορείς να μην τα βρεις κιόλας. Γενικά ο τομέας αυτός(gameplay) είναι απίστευτα προσεγμένος.
Το Deus Ex είναι ένας τίτλος που η ιστορία, πλέον, έδειξε ότι πρόκειται για ένα από τους κορυφαίους τίτλους που έγιναν ποτέ.Σύντομα θα δοκιμάσω και τη συνέχειά του το Invisible Wars


4 σχόλια:

Internaut είπε...

deus ex 3
http://en.wikipedia.org/wiki/Deus_Ex_3

release date 2010

κάνουμε χαρές

Javatzis είπε...

Ναι ξέχασα να το αναφέρω!! Αν και αφού δεν έχω παίξει το 2ο δεν μπορώ να πω οτί το περιμένω.

Ανώνυμος είπε...

οτι και να πει κανείς γιαυτο το αριστούργημα του κυβερνοπανκ είναι περιττό......

Ανώνυμος είπε...

κυβερνοπανκ αριστούργημα.Εξαιρετικό!!!