Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Too Human (Xbox 360)


Ο τίτλος με το οποίο κάηκα το φετινό καλοκαίρι είναι το Too Human. Tο ΕΠΟΣ της Silicon Knights είχε μπει στο στόχαστρό μου από όταν πήρα το 360 και το τσίμπησα με τις εκπτώσεις στις αρχές της χρονιάς με 5 ή 10 ευρώ μετά από αρκετή σκέψη γιατί στην πλειοψηφία των reviews που διάβασα, έβγαινε ένα μέτριο παιχνίδι και τίποτα παραπάνω. Τελικά το ξεκίνησα μέσα Μαϊου και το παιχνίδι έμεινε μέσα στη κονσόλα για 2 ολόκληρους μήνες.

Το Too Human είναι ένα hack & slash 3ου προσώπου. Είναι exclusive για την κονσόλα της Microsoft και για τη δημιουργία του απαιτήθηκαν πάνω από 6 χρόνια. Μάλιστα αρχικά είχαν σκοπό να το βγάλουν στη προηγούμενη γενιά κονσολών. Στα χρόνια της δημιουργίας του δε, τουλάχιστον μία φορά οι developers άρχισαν τη μηχανή γραφικών από το μηδέν.Σεναριακά το παιχνίδι έχει πάρει πολλά στοιχεία από τη Νορβηγική μυθολογία. H ανθρωπότητα βρίσκεται σε μάχη με τις μηχανές, που έχουν καταφέρει να την περιορίσουν σε μία πόλη. Έτσι μία εταιρία, τουλάχιστον αυτό νομίζω, η Aesir δημιουργεί μία ομάδα εξελιγμένων μαχητών για να υπερασπιστούν την ανθρωπότητα η οποία τους συμπεριφέρεται σαν θεούς. Ο χρήστης παίρνει το ρόλο του Baldur, του πιο αγαπημένου "θεού" από τους ανθρώπους. Όλοι οι "θεοί" έχουν ονόματα βγαλμένα από τους αντίστοιχους θεούς της Νορβηγικής μυθολογίας. Το σενάριο είναι στο σύνολο του επικών διαστάσεων. Αποτελεί μάλιστα μέρος τριλογίας, που όλα δείχνουν πως λόγω της εμπορικής αποτυχίας του τίτλου δεν θα δούμε ποτέ ολοκληρωμένη.


Ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει ένα χαρακτήρα επιλέγοντας από 5 κλάσεις, που η καθεμία έχει τα συν και τα πλην της. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι αρκετά ισορροπημένες, έχω την εντύπωση πως αυτές που έχουν πιο δυνατές melee επιθέσεις είναι καλύτερες, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση. Ανάλογα τη κλάση και το alignment που αποκτά ο παίκτης μπορεί να διαλέξει μέσα από μία πληθώρα από πανοπλίες και όπλα τα οποία είτε βρίσκει σαν drops είτε μπορεί να αγοράσει. Το customization στο τομέα αυτό είναι χαώδες και γίνεται αντιληπτό πόσο δουλειά έχει γίνει εδώ.


Τα γραφικά του τίτλου, χωρίς να βλέπουμε θαύματα, είναι υπέροχα. Πανέμορφα χρώματα και ξεχωριστό ύφος σε κάθε πίστα.Βέβαια υπάρχουν στο παιχνίδι και τοπία που κόβουν την ανάσα. Στα ανθρώπινα μοντέλα έχουμε ένα πρώτο φάουλ καθώς ναι μεν οι πρωταγωνιστές είναι μία χαρά με λεπτομέρεια και με εμφανή τη δουλειά που έχει γίνει σε αυτούς, στους υπόλοιπους χαρακτήρες όμως, πχ στους στρατιώτες που πλαισιώνουν τον Baldur φαίνεται πως δεν έχει γίνει το ίδιο καλή δουλειά. Ηχητικά το παιχνίδι παίρνει άριστα, με ένα κορυφαίο OST να πλαισιώνει τον τίτλο κρατώντας συντροφιά και συμβάλλοντας στην επική ατμόσφαιρα. Επίσης καταπληκτικό είναι το voice-over των χαρακτήρων. Τεχνικά το μόνο μειονέκτημα είναι η κάμερα που δεν βολεύει σε αρκετές περιπτώσεις
Στο gameplay κομμάτι το παιχνίδι είναι αρκετά δυνατό.  Είναι ένα από τα εθιστικότερα παιχνίδια της αγοράς. Πραγματικά χάνεσαι εύκολα στα τεράστια επίπεδα με ορδές τεράτων να σου επιτείθενται. Σε αυτό συμβάλλει και ο χειρισμός του που είναι ευχάριστος και ίσως ο πιο ξεκούραστος που έχετε δει σε παιχνίδι, τουλάχιστον όσο αφορά τις melee επιθέσεις, αφού αυτές γίνονται με τον δεξί αναλογικό μοχλό. Αυτό μπορεί να κακοφανεί σε ορισμένους βέβαια αλλά αν ο χρήστης συνηθίσει, περνάνε ξεκούραστα οι ώρες που θα δαπανηθούν στο παιχνίδι.


Και τότε γιατί δεν πούλησε το Too Human θα πει κάποιος. Αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στο παιχνίδι είναι το animation του θανάτου. Όταν πεθαίνει o παίκτης, το penalty περιορίζεται σε damage σε πανοπλία και όπλα, πριν ξαναμπεί στη μάχη υπάρχει ένα animation στο οποίο μία Βαλκυρία παίρνει στα χέρια της τον Baldur και τον "πάει" στη Valhalla. Aυτό το animation αν και ωραίο, για τα δικά μου γούστα πάντα, παίζει πάντα όταν πεθαίνεις και δεν μπορείς να το κάνεις bypass. Έτσι καταντάει κουραστικό, ειδικά στην αρχή που ο παίκτης δεν ξέρει τον χειρισμό και οπότε πεθαίνει πολύ. 


Λόγω των ελαττωμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω το παιχνίδι υποτιμήθηκε τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Κάπου διάβασα πως πρόκειται για το πλέον υποτιμημένο παιχνίδι της γενιάς αυτής. Με αυτή την άποψη συμφωνώ και επαυξάνω.Δεν υπάρχουν σχόλια: