Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Χώρα εν τρικυμία...

Ίσως τη πιο ενδιαφέρουσα περίοδος των τελευταίων 10 τουλάχιστον χρόνων πέρασε η χώρα πριν μέρες και τώρα που έχει πέσει η σκόνη αλλά και ο φόρτος εργασίας θα ήθελα να γράψω λίγες σειρές για ότι έγινε στη πολιτική σκηνή της χώρας.

H ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Ο πρώην πρωθυπουργός αφού έχει εξασφαλίσει νέα δανειακή σύμβαση, προκυρήσσει δημοψήφισμα που θορυβεί τους πάντες. Θα είχε πλάκα να μάθουμε το ερώτημα που θα ετείθετο. Το αν αυτή η πρόταση ήταν μπλόφα ή είχε άλλους λόγους, την ηρωική έξοδο ή το να μη χρεωθεί τα νέα μέτρα που θα έρθουν, μόνο να το υποθέσουμε μπορούμε ακόμα.

Μετά την κατακραυγή ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός του, ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει πίσω την αποφασή του, για το δημοψήφισμα, έχοντας χάσει όμως την εκ των έσω στήριξη, παίρνει με το ζόρι ψήφο εμπιστοσύνης και την επομένη ξεκινά τις διαδικασίες για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Θα χρειαστεί να περάσει σχεδόν 1 βδομάδα για να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ 3 κομμάτων, στην οποία βδομάδα το ένα κόμμα θα επιρρίπτει ευθύνες στο άλλο για την καθυστέρηση. Στο τέλος το μεγάλο φαβορί θα πάρει τα σκήπτρα του πρωθυπουργικού θώκου δημιουργώντας μία κυβέρνηση που δεν έχει μεγάλες διαφορές από τη προηγούμενη, ένα σχήμα που πλην ίσως του νυν πρωθυπουργού, δεν θέλει κανείς να πετύχει.

Θολό είναι το τοπίο και για την διάρκεια της κυβέρνησης. Στην αρχή ακουγόταν ότι θα διαρκέσει μέχρι να πάρει η χώρα την 6η δόση, ναι αυτή που αν δεν τη παίρναμε από το καλοκαίρι δεν θα έφταναν τα λεφτά παραπάνω από 1 μήνα. Μετά είπαν για 2 μήνες, για τον Φλεβάρη και τελευταία ακούγεται ότι μπορεί να βγάλει και τη διετία.

Και ο λαός; Ο λαός περιμένει να δει τί μέλλει γενέσθαι . Η ιδέα να πάρει τη διακυβέρνηση της χώρας ένας τεχνοκράτης δείχνει να μην είναι αντίθετη με τη κοινή γνώμη. Βέβαια ο κόσμος θα ήταν πιο ήσυχος αν όλη η κυβέρνηση είχε νέα πρόσωπα-τεχνοκράτες και μη- και ίσως κάτι τέτοιο να έδινε περισσότερο χρόνο στη νέα κυβέρνηση, χωρίς να σημαίνει ότι ντε και καλά θα είχε τρομερά καλύτερα αποτελέσματα από τη τωρινή κυβέρνηση. Όταν όμως θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα με ένα ενδεχομένως καινούργιο μνημόνιο, ο κόσμος θα ξαναβγεί στους δρόμους και δεν ξέρω τί άλλο θα μπορούν να κάνουν για να κατευνάσουν την οργή του. Ακόμα και αν το φάντασμα της χρεωκοπίας της χώρας θα είναι πιο εμφανές από ποτέ.

Υ.Γ :300 posts!

Δεν υπάρχουν σχόλια: