Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Crysis


Έχεις μόλις αγοράσει και συνθέσει ένα PC που στα μάτια σου φαντάζει τούμπανο, παραδέχομαι ότι μπορεί να είναι :). Τί παιχνίδι θα βάλεις για να το δοκιμάσεις; Προφανώς κάποιο τίτλο που στο παλιό σου PC ήταν βαρύ και ασήκωτο. Ποιός καλύτερος τίτλος από το παιχνίδι που αποτέλεσε στην εποχή του (2007), το απόλυτο benchmark; Κάπως έτσι το Crysis έγινε ο πρώτος τίτλος που δοκίμασα στο νέο PC.

Πρόκειται για ένα από τους γνωστότερους τίτλους στο PC gaming, όπως επίσης και ένα από τα FPS που λόγω υψηλών specs δεν χάρηκε πολύ κόσμος. Και είναι άδικο καθώς μιλάμε για μία εμπειρία 12 ωρών, συν 5-6 ώρες το standalone expansion του, που δεν περιορίζεται μόνο στα εντυπωσιακά γραφικά, καθώς αναβλύζει από ποιότητα σε πολλούς επιπλέον τομείς. Μάλιστα πρόσφατα η Crytek το έκανε διαθέσιμο και στις κονσόλες, με τη καινούργια μηχανή γραφικών που έφτιαξε για τη συνέχεια του τίτλου.
Στο Crysis παίρνεις τον έλεγχο ενός υπερ-στρατιώτη, του "Nomad" που μαζί με την ομάδα του φτάνουν σε ένα νησί, όπου μία ομάδα αρχαιολόγων έχει πιαστεί αιχμάλωτη από Βορεοκορεάτες στρατιώτες. Η ομάδα σου εισέρχεται στο νησί με αλεξίπτωτα και επειδή του Nomad δεν δουλεύει, προσγειώνεται σε άλλο μέρος. Πρέπει να βρει την ομάδα του και να προχωρήσουν στην αποστολή. Το σενάριο είναι μία χαρά για το είδος και αρκετά δουλεμένο με ωραία πλοκή και χωρίς να κουράζει..

Στο expansion του τίτλου, Crysis Warhead, o χρήστης βλέπει την ίδια ιστορία από άλλο μέλος της ομάδας, τον Psycho. Προσωπικά, εδώ το σενάριο δεν μου άρεσε τόσο όσο το σενάριο του campaign αλλά δεν είναι τόσο άσχημο που να χαλάει την όλη εμπειρία. Άλλωστε εδώ η σκηνοθεσία είναι καλύτερη. Στις διάφορες cust-scenes βλέπουμε τη δράση όχι από τα μάτια του πρωταγωνιστή όπως στο πρωτότυπο, και έτσι οι σκηνές είναι πιο κινηματογραφικές.

Σε επίπεδο γραφικών και οι δύο τίτλοι ξεφεύγουν. Χάρηκα πραγματικά που μπορούσα να παίξω και τους 2 σε full settings.Όμορφα περιβάλλοντα σε μεγάλη ποικοιλία, πολλά και όμορφα οπτικά εφέ και  οι λεπτομερέστατοι χαρακτήρες συνθέτουν ένα πολύ όμορφο τίτλο.H CryEngine 2 καταφέρνει να ανταποκρίνεται τέλεια σε κάθε περίπτωση. Σε σκηνές μάχης, που δεν είναι και λίγες, παρά το χαμό πoυ γίνεται στη οθόνη δεν υπάρχει πτώση frame-rate. Υπόψην πως το πρωτότυπο παιχνίδι είναι πιό βαρύ από το expansion αφού δεν είχε γίνει καλό optimization, παρόλο που όλα φαίνονται τα ίδια ή καλύτερα στο expansion. Ηχητικά επίσης, οι τίτλοι στέκονται αρκετά καλά. Οι ηθοποιοί που κάνουν τα voice-overs έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, αποδίδοντας τέλειεα τους ρόλους τους.. Η μουσική επένδυση επίσης είναι καλή, χωρίς να κουράζει τον χρήστη.
Από άποψη gameplay, οι μάχες είναι ποιοτικότατες. Ο πρωταγωνιστής λόγω της ειδικής στολής που φοράει έχει κάποιες δυνατότητες που επιτρέπουν στο χρήστη να υλοποιήσει τους επιμέρους στόχους του με διαφορετικούς τρόπους. Το παιχνίδι στο τομέα αυτό δίνει αρκετή ελευθερία. Στο δε expansion επειδή η έκταση των χαρτών είναι μικρότερη, οι 6 ώρες που διαρκεί είναι αρκετά πιο γεμάτες από αυτές του πρωτότυπου campaign. Θέμα με τα πυρομαχικά και τα όπλα δεν υπάρχει σε κανένα από τους 2 τίτλους καθώς αυτά βρίσκονται σε αφθονία σε όλη την έκταση του παιχνιδιού.

Τελικά το Crysis είναι ένα παρεξηγημένο παιχνίδι, και για αυτό φταίνε μόνο οι δημιουργοί του. Δεν είναι απλά ένα tech demo της, τότε νέας, μηχανής γραφικών του. Είναι ένα κορυφαίο FPS, πολύ φθηνό πλέον, με μεστό gameplay, μεγάλη διάρκεια και κορυφαία ακόμα και σήμερα γραφικά. H Crytek μπορεί να είναι υπερήφανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: