Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Schaffer is back!

Πρόκειται ίσως για την είδηση του μήνα για τη βιομηχανία των video games. O Tim Schaffer ετοιμάζεται να φτιάξει ένα νέο adventure με χρήματα που έχει μαζέψει απoκλειστικά από τον κόσμο.O Tim Schaffer είναι ένας από τους σπουδαιότερους game developers. Ήταν μέλος της άλλοτε κραταιάς στον τομέα των adventures, Lucas. Έχει πάρει μέρος στα 2 πρώτα Monkey Island, ενώ  ακόμα πιο ενεργό ρόλο είχε στα καταπληκτικά Day of the Τentacle Full Throttle, Grim Fandango. Την εποχή που μεσουρανούσε το PS2 έφτιαξε ένα από τα αρτιότερα 3D platforms το Psychonauts. Τελευταία ακριβή δημιουργία του ήταν το Brutal Legend, ενώ έχει και μικρότερου budget δημιουργίες όπως το Stacking. Ο τελευταίος τίτλος του είναι για το Kinect.

Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της ιστοσελίδας Kickstarter έφτιαξε μία σελίδα με το παραπάνω video και περισσότερες πληροφορίες. Το φοβερό στην υπόθεση είναι πως το ποσό που ζητούσε υπερκαλύφθηκε σε μόλις 8 ώρες (μιλάμε για adventure έτσι; ) και πάει προς ολοταχώς προς τα 2 εκατομμύρια. Ήδη με ένα νέο video ανακοίνωσε πως στο adventure θα έχει καλύτερο ήχο, θα βγει σε περίσσότερες πλατφόρμες (Windows, Linux,Mac, iOS και Android ) αλλά και σε περισσότερες γλώσσες  ενώ θα είναι και DRM-free.Ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλη η διαδικασία θα βιντεοσκοπείται και όσοι έχουν συνεισφέρει θα μπορούν να βλέπουν το πως πάει ο τίτλος, να δοκιμάσουν την beta έκδόση και να δίνουν feedback για το τί τους αρέσει και τί όχι.

Η κίνηση του Shaffer έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις αν ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να αλλάξει τη βιομηχανία. Είναι πολύ θετικό κάτι τέτοιο αλλά λίγο ουτοπικό. Για low budget τίτλους μία τέτοια πλατφόρμα μπορεί να είναι βάλσαμο αλλά κακά τα ψέμματα, όταν τα 'ακριβά'  σύγχρονα games φτάνουν να κοστίζουν 50 με 100 εκ. €, είναι πολύ δύσκολο ο κόσμος να υπερκαλύψει όλα τα έξοδα παραγωγής γιατί το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Δεν είναι σίγουρο, ακόμα και αν μαζευτεί το ποσό ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Επίσης η κίνηση και κυρίως η ανταπόκριση του κόσμου δειχνει πως ο κόσμος διψά για καλά adventures παιχνίδια, πράγμα που δεν καταλαβαίνουν οι publishers. Και αυτό είναι ίσως το πιο θετικό στην ιστορία αυτή.

Όπως και να έχει ο Schaffer επιστρέφει στον τομέα που μεγαλούργησε. Μακάρι όλη αυτή η περιπέτεια να τελειώσει επιτυχώς. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα ξέρουμε σίγουρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: