Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Antitrust


Εχθές, μετά από χρόνια είδα ξανά την ταινία Antitrust. Πρόκειται για μία ταινία του 2001 με πρωταγωνιστές τους Ryan Phillippe, Tim Robbins, Rachael Leigh Cook(τί μάτια Θεέ μου) και Claire Forlani. Πρόκειται για την ιστορία ενός απόφοιτου του MIT, του Milo Hoffman, που προσλαμβάνεται από τον Gary Winston, τον Bill Gates της ταινίας, για να δουλέψει σε ένα project της εταιρίας του, την ΣΥΝΑΨΗ.
Η ταινία αυτή κάνει κυρίως γνωστή στο ευρύ κοινό την έννοια του ανοικτού κώδικα. Προσωπικά μου αρέσει σαν ταινία γιατί είναι όσο πιο κοντά έχει φτάσει μία ταινία στο τομέα του προγραμματισμού ποτέ . Δηλαδή δείχνει τον πρωταγωνιστή να μπαίνει σε ένα σύστημα και να χρησιμοποιεί εντολές linux,να γράφει κώδικα κλπ. Δεν δείχνει τρισδιαστατες πλατφόρμες που για να τις χακέψει κάποιος παίζει παιχνιδάκια(βλέπε Hackers).
Πάντα όταν τη βλέπω αναζωογονούμαι. Γεμίζω όρεξη για δουλειά. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η ταινία αυτή περνά και άλλα μηνυματα, έστω και αν αυτά βγαίνουν από το στόμα του κακού. Η αγαπημένη μου ατάκα άλλωστε είναι:"This business is digital. You are one or zero, alive or dead!"
Εδώ να σταθώ στην ερμηνεία του Tim Robbins τον οποίο θαυμάζω σαν ηθοποιό. Είναι για άλλη μία φορά εξαιρετικός. Μάλιστα η ιδέα να τον κάνουν έτσι ώστε να μοιάζει στον Bill Gates είναι εξαιρετική.
Η ταινία αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προφητική. Πολλά από αυτά που δείχνει τα είδαμε σε αυτά τα 7 χρόνια που μεσολάβησαν.
Είναι μία ταινία που σε πολλούς μπορεί να μη λέει τίποτα. Για εμένα όμως επειδή ήταν ένα ακόμα ερέθισμα για να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό, αποτελεί την καλύτερη ταινία που έχω δει ποτέ.

Update: Μαντέψτε σε τι γλώσσα προγραμματισμού είναι φτιαγμένη η ΣΥΝΑΨΗ;

3 σχόλια:

tkouleris είπε...

Se Java fysika
vevaia i tainia einai ena documentary os ena simio gia ton anoixto kodika. Autoi pou den exoun kai poli idea sxetika me auta ta themata tha ksenerosoun alla osoi apo mas asxoloumaste tin vlepoume korifaia tainia.
kai mantepse ti leitourgiko xrisimopoioun...:P:P:P

Wise_One είπε...

Oh crap...

Όταν είδα την ταινία δεν είχαμε αρχίσει ακόμα Java στη σχολή. Τώρα πρέπει να την ξαναδώ.

Πάντως κι εμένα μ' αρέσει περισσότερο απ' το Hackers, άσχετα αν ένας φίλος μου λέει το αντίθετο.

Άλλες τέτοιου στυλ ταινίες ξέρετε; Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν να ψάξω, αλλά τώρα που κάνατε το ποστ...

Javatzis είπε...

Καλή ερώτηση! Αν και δε νομίζω να υπάρχουν πολλές. Δεν είναι για τους έξω και ο πιο ενδιαφέρων τομέας απασχόλησης!