Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Μεγάλοι Έλληνες

Πολύ έξυπνη η νέα παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ». Πρόκειται για μία παραγωγή που θα φέρει αρκετή τηλεθέαση στο κανάλι βασισμένη σε παραγωγή για τους Βρετανούς από το BBC.
Ο κόσμος ήδη έχει ψηφήσει τους 100 "μεγαλύτερους Έλληνες" και περιμένουμε να δούμε πλέον τη σειρά με την οποία βγήκαν. Οι δέκα πρώτοι σε ψήφους θα αναμετρηθούν στη τελευταία εκπομπή οπού ο κόσμος θα μπορέσει να ψηφήσει τη σειρά και να βγει έτσι ο πρώτος.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θεωρεί σπουδαιότερο ο σύγχρονος Έλληνας. Αν θα διαλεχθεί, ο σπουδαιότερος, από τον κόσμο των γραμμάτων, των τεχνών ή των επιστημών ή θα ανήκει στη πολεμική ιστορία της Ελλάδας.
Προσωπικά, ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο των 100 ονομάτων είχα τις εξής αντιρρήσεις:
α) ο Όθωνας δεν ήταν Έλληνας. Δεν είχε καν ελληνική παιδεία. Ήταν Αυστριακός που τον φέρανε για να γίνει βασιλιάς. Ας έβαζαν στη θέση του τον Ρεχάγκελ, πιο πολλή δουλειά έχει κάνει για τη χώρα.
β) ο Άγνωστος Στρατιώτης, δεν είναι συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι ένα γλυπτό, αφιερωμένο σε αυτούς που ανώνυμα έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Μνημεία σαν και αυτό υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Άρα δεν μπορείς να μπαίνει και αυτός σε μία τέτοια λίστα.
γ) Καταλαβαίνω στη λίστα να υπάρχουν ηθοποιοί και πολιτικοί που προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, έτσι και αλλιώς υποκειμενικά ψήφισαν οι περίπου 38000 κόσμου που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, αλλά να βάζουν μέσα στη λίστα άτομα σαν το Μαργιωρή Νικόλαο; Αν δεν τον ξέρετε δεν έιστε οι μόνοι. Εδώ ένα bio . Πάλι καλά που δεν έβαλαν και αστρολόγους στη λίστα. Έλεος δηλαδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: