Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Penumbra series

Αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με τη σειρά Penumbra. Τα Penumbra είναι adventures πρώτου προσώπου με κύριο χαρακτηριστικό την ατμόσφαιρα τρόπου που διαχέει τους τίτλους της σειράς, εξαιρουμένου του expansion του δεύτερου τίτλου.
Θα μπορούσα να κάνω ένα post για κάθε τίτλο αλλά αφού το ένα είναι συνέχεια του άλλου και τα γραφικά είναι λίγο πολύ τα ίδια και στους τρεις τίτλους, δεν υπάρχει λόγος. Εγκυκλοπαιδικά, πριν τη δημιουργία της σειράς οι προγραμματιστές της Frictional Games είχαν δημιουργήσει ένα demo για να δείξουν τις δυνατότητες της μηχανής γραφικών που δημιούργησαν. Από την επιτυχία του demo αυτού αποφασίστηκε να δημιουργηθει η σειρά.
Γραφικά, δεν μπορούμε να ζητήσουμε πολλά από ένα adventure αλλά το συγκεκριμένο είναι πολύ δουλεμένο στο τομέα αυτό. Φωτοσκιάσεις κατάλληλες για το ύφος της σειράς αλλά και εφέ που προσδίδουν στη σειρά όπως το motionblur και άλλα. Σχεδόν όλα τα εφέ μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν, έτσι ώστε να είναι playable η σειρά και σε παλιότερα μηχανήματα.Παρόλο που στη σειρά υπάρχουν χαρακτήρες σε κίνηση (animated), αρνητική εντύπωση μου έκανε πως δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος έτσι. Όλοι όσοι βρισκεις είναι νεκροί.Ηχητικά, το παιχνίδι είναι πολύ καλό. Όταν πλησιάζει ένας εχθρός το μουσικό background αλλάζει και σε συνδυασμό με το βαριανάσεμα από τον ήρωα δημιουργεί μια αγχωτική κατάσταση στον παίχτη. Γενικά ο ήχος είναι για σεμινάριο και προσθέτει πολύ στην ατμόσφαιρα των παιχνιδιών.

To Penumbra Overture είναι το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Αφηγείται την ιστορία του Philip που αφού κηδεύει τη μητέρα του, λαμβάνει ένα γράμμα με πληροφορίες για τον πατέρα του που θεωρούσε νεκρό.Οι πληροφορίες αυτές θα τον οδηγήσουν τελικά σε ένα απομονομένο μέρος στη Γροιλανδία.Εκεί ξεκινά το παιχνίδι. Το μόνο κακό της εισαγωγής είναι πως αυτή περιγράφεται με στατικές εικόνες. Ίσως όμως αυτό να γίνεται και για ατμόσφαίρα.
Σε αυτό το τίτλο, ο παίκτης έχει στη κατοχή του κάποια όπλα για να προφυλαχτεί από τους εχθρούς αλλά η καλύτερη προσέγγιση είναι το stealth.

Το Penumbra Black Prague είναι η συνέχεια της φοβερής ιστορίας του Philip και ξεκινά από εκεί που σταμάτησε ο πρώτος τίτλος. Έχω την εντύπωση πως στο δεύτερο τίτλο η μηχανή γραφικών έχει βελτιωθεί. Το διαφορετικό σε αυτό το παιχνίδι είναι πως δεν υπάρχουν καθόλου όπλα. Έτσι η μόνη λύση είναι το stealth.

To Requiem είναι expansion του δεύτερου τίτλου και άρα δεν παίζει χωρίς αυτός να είναι εγκατεστημένος. Είναι το τέλος της ιστορίας. Αν ο παίκτης μπορέσει να βρει όλα τα κρυμμένα artifacts τότε μπορεί να δει ένα δεύτερο τέλος στην ιστορία, το οποίο είναι καλύτερο από το πρώτο.
Εδώ απουσιάζει πλήρως η ατμόσφαιρα που υπήρχε στα δύο προηγούμενα αλλά οι γρίφοι αποζημιώνουν πλήρως, όπως και ο πλουραλισμός των levels.
Η σειρά Penumbra αποτελεί μία από τις καλύτερες survival-horror σειρές για PC και ας είναι adventures. Δεν είναι κάτι το μοναδικό στην ιστορία του gaming αλλά εγώ πραγματικά διασκέδασα με όλη τη σειρά και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Well done Spartan ωραίο μπλόγκ,Γιάννης Ρέθυμνο...