Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Easter... stories

Κάθε ιστορία έχει ένα στοιχείο που θεωρώ εκπληκτικό. Ο καθένας τη λέει όπως αυτός θέλει, όπως τον συμφέρει για να περάσει η δική του γνώμη εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντά του.

Έτσι η ιστορία που διδασκόμαστε στο σχολείο είναι, ίσως μόνο σε σημεία, έτσι γραμμένη ώστε να μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας και να νιώθουμε ένα μίσος προς κάθετι που τους εναντιώθηκε. Το ίδιο συμβαίνει με κάθε λαό. Έτσι πετυχένεται άλλωστε και συσπείρωση του λαού για τα διάφορα εθνικά θέματα, που πίσω από αυτά κρύβονται διάφορα, οικονομικής κυρίως φύσεως, προβλήματα.

Το ίδιο συμβαίνει και για την ιστορία της ζωής και της ανάστασης του Χριστού. Η ιστορία που λένε τα Ευαγγέλια, εκτός του γεγονότος πως δεν είναι και στα τέσσερα η ίδια, είναι μία μόνο εκδοχή του τί μπορεί να συνέβη τότε. Με έκπληξη είδα σε ένα ντοκυμαντέρ στο ΣΚΑΪ, πως τα πρώτα κυρίως χρόνια του Χριστιανισμού υπήρχε μία ομαδα, αιρετική πλέον, οι "Γνωστικοί", που διάβαζαν το Ευαγγέλιο του Ιούδα, το οποίο, μάλλον οι ίδιοι είχαν γράψει και έλεγε τα γεγονότα από με μία εντελώς διαφορετική σκοπιά. Σε αυτό το ευαγγέλιο ο Ιούδας ήταν ο καλύτερος μαθητής του Ιησού, αυτός που τον κατάλαβε περισσότερο, λογικό αφού αν δεν κάνω λάθος ήταν και ο πιο μορφωμένος, και αυτός που δέχτηκε να τον προδώσει για το γενικότερο καλό. Μία άλλη εκδοχή την οποία ασπάζεται και η μουσουλμανική πίστη είναι πως ο Χριστός δεν πέθανε στο Σταυρό. Αφού γλίτωσε, έζησε την υπόλοιπη ζωή του κάπου στην Ανατολή.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη των απόκρυφων ευαγγελίων, που δεν θεωρούνται ισάξια των 4 γιατί λένε κάτι το διαφορετικό.

Τι από αυτά όμως είναι αλήθεια και τί όχι; Το σχεδόν σίγουρο για μένα είναι πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα λένε τα 4 ευαγγέλια. Τα ευαγγέλια αυτά είναι έτσι γραμμένα ώστε να δώσουν στο Ιησού μια θεάνθρώπινη υπόσταση. Έτσι δεν γίνεται λόγος για τυχόν αδέρφια του Ιησού, ετεροθαλή από τη πλευρά του Ιωσήφ, ή για δική του οικογένειά. Δεν είναι λίγοι αυτόι που πιστεύουν πως ο Μεγάλος Κωσταντίνος, που σε αυτόν οφείλεται η εδραίωση του Χριστιανισμού, έχει βάλει το χέρι του στην τροποποίηση των ευαγγελίων. Τι καλύτερο από ένα πρώτυπο σαν τον Ιησού όπως τον δείχνουν τα αποδεκτά ευαγγέλια;

Την απόλυτη αλήθεια γύρω από τον Ιησού δεν πρόκειται να τη μάθουμε ποτέ, αν αυτή που ήδη ξέρουμε δεν είναι η αληθινή. Αυτή η ιστορία κρύβει τόσες εκδοχές και δεν ξέρω αν είναι δυνατόν κάποτε να ξεδιαλύνουμε τον μύθο από τη πραγματικότητα. Αυτό το γεγονός όμως, είναι που την κάνει και πολύ μαγευτική.


1 σχόλιο:

tkouleris είπε...

H agia grafi einai ena omorfo paramythaki...opws i istories tou talkien i tou gibson. Den prepei na tis pernoume kyriolektika alla oute na pistevoume oti o moses eide flegomeni vato. Opos eipe o platwnas o kathe anthropos afigite ta pragmata kai ta erminevei me tin diki tou optiki gwnia analoga poso makria i konta einai klp klp. O Jesus itan spoudaios filosofos..opos o swkratis kai o platwnas (btw mono egw vlepw omoiotites metaksy swkrati kai jesus ??) kai san tetoion prepei na tou symperiferomaste. Einai paradeigma gia ton sygrwno anthropo pou dexetai ta panta xwris deuteri skepsi me apotelesma oi sygronoi rwmaioi na ton exoun ipodoulosi.