Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Ποδόσφαιρο και δημοσιογραφία!

Τις τελευταίες ημέρες οι αθλητικοί δημοσιογράφοι πάνε να μας τρελάνουν. Πριν 3-4 βδομάδες οι μισές και βάλε εφημερίδες τα είχαν με την πολιτεία που δεν έκαναν καν την προσπάθεια να δώσουν στον Καστίγιο την φανέλα με το εθνόσημο. Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά πως αναρωτιόντουσαν αν έχει ή πρόκειται να αποκτήσει η εθνική ομάδα παίκτη σαν τον Καστίγιο.
Με αφορμή την αδιαμφησβίτητη επιτυχία της εθνικής νέων, που μακάρι να την σηκώσουνε απόψε την κούπα, γράφουν σελίδες επί σελίδων για τα ταλαντούχα ελληνόπουλα που αποδεικνύουν ότι τελικά υπάρχει μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξαφνικά η απώλεια του Καστίγιο δεν υπάρχει πια.
Οι ενστάσεις μου είναι οι εξής:
α) Ο Καστίγιο έπαιξε στο Κόπα Αμέρικα που είναι μία διοργάνωση με όχι ιδιαίτερα κλειστές άμυνες. Δύο ομάδες έπαιξαν σοβαρή άμυνα και βρέθηκαν και οι δύο στον τελικό(Βραζιλία και Αργεντινή). Οι δημοσιογράφοι δεν μπήκαν στον κόπο καν αναρωτηθούν τι θα έκανε ο Νέρι αν έπαιζε το Μεξικό στο μουντιάλ (θα τον δούμε σε 3 χρόνια), ή αν μπορούσε να παίξει το ίδιο ελεύθερα στην δική μας εθνική ή έστω σε μία ευρωπαϊκή εθνική. Εγώ το Καστίγιο τον πάω είτε φύγει είτε όχι από τον Ολυμπιακό αλλά ο Νέρι διάλεξε μία εθνική που του ταιριάζει γάντι. Στην δική μας δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει τόσο.
β)Η Ελλάδα σε επίπεδο νέων και ελπίδων έχει συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενώ κάθε δεκαετία έχει και μία συμμετοχή σε τελικό, τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει παραγωγή ταλέντων. Στην αξιοποίηση τους κολλάμε σαν χώρα. Το 1988 η τότε εθνική ομάδα ελπίδων έφτασε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από αυτή την ομάδα μόνο ένας παίκτης έπαιζε το 1994 στο Μουντιάλ της Αμερικής, ο Νιόπλιας(πως τα φέρνει η μοίρα). To 1998 έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα.Βέβαια σε εκείνη την ελπίδων έπαιζαν κάποιοι από τους παίκτες του Euro 2004.Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι πόσο καλή εθνική ελπίδων ή νέων έχεις αλλά τι κάνεις για να αναπτύξεις τα ταλέντα αυτών των ομάδων. Ευτυχώς σχεδόν όλα τα παιδιά της σημερινής εθνικής νέων παίζουν ήδη επαγγελματικά, γεγονός που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν αν πιστέψουν σε αυτούς οι προπονητές τους.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι σαν έθνος είμαστε υπερβολικοί. Οι δημοσιογράφοι ξέρουν τί γράφουν. Στην προσπάθειά τους να πουλήσουν το προϊόν τους γίνονται το ίδιο ή και περισσότερο υπερβολικοί. Κακά τα ψέμματα του Έλληνα του αρέσει αυτό. Του αρέσει να ακούει ότι η ομάδα του έκανε πρόταση στον τάδε σταρ της μπάλας, έστω και αν αυτό είναι ψέμμα, έστω και αν ο εν λόγω παίκτης θα προτιμούσε να σταματήσει την μπάλα από το να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: