Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Quake 4


Όταν αγόρασα, στα 17 μoυ, το πρώτο μου pc, το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα ήταν το Quake 2. Θυμάμαι πως δεν είχα πειράξει τίποτα στα options, ούτε τον ήχο της μουσικής δεν είχα μειώσει. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία, ειδικά τα πρώτα λεπτά. Τα χρόνια πέρασαν και δεν υπήρχε συνέχεια σε εκείνο το παιχνίδι που άφησε ιστορία. Το Quake 3 ήταν multiplayer edition, οπότε προσωπικά δεν ασχολήθηκα και έτσι φτάσαμε το 2005 που επιτέλους βγαίνει το Quake 4.
Το παιχνίδι ξεκινά αμέσως μετά το τέλος του 2ου επεισοδίου. Βέβαια ο χαρακτήρας δεν είναι ο ίδιος, αλλά μαθαίνει σε ένα mini briefing ότι ένας marine κατάφερε να σκοτώσει τον αρχηγό των Strogg, ότι δηλαδή έγινε στο Quake 2.
Γραφικά το παιχνίδι είναι κορυφαίο χρησιμοποιώντας την μηχανή γραφικών του Doom 3. Μόνο που σε αντίθεση με το προαναφερόμενο, σε αυτό το παιχνίδι ο παίκτης βγαίνει και σε ανοιχτούς χώρους. Ο φωτισμός είναι κορυφαίος και οι πίστες είναι ποικιλόμορφες και εντυπωσιακές έτσι ώστε να μήν είναι μονότονο το παιχνίδι. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι cutscenes δεν είναι videos αλλά σκηνές φτιαγμένες με την μηχανή γραφικών του παιχνιδιού. Απο αυτές ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι σκηνές στις οποίες ο χαρακτήρας μετατρέπεται σε Strogg. Τέλος o ήχος είναι σε πολύ καλά επίπεδα.
Όποιος έχει παίξει FPS των τελευταίων ετών θα έχει παρατηρήσει μία τάση να χρησιμοποιούνται οχήματα (τανκς, τζιπάκια) εξοπλισμένα με όπλα. Το Quake 4 ακολουθεί την τάση αυτή καθώς 3-4 επίπεδα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Κατα τα άλλα το gameplay του είναι ικανοποιητικό για να κρατήσει τον χρήστη μέχρι τέλους του παιχνιδιού.
Το μόνο αρνητικό για εμένα σε αυτό το FPS είναι η μικρή του διάρκεια. Γιατί αλλιώς πρόκειται για το κορυφαίο παιχνίδι και άξιο συνεχιστή της σειράς Quake

Δεν υπάρχουν σχόλια: