Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

RealMyst



Σε αυτό το post θα γράψω για ένα από τα τρία καλύτερα adventures games που έχω παίξει στη ζωή μου. Μιλάω για το RealMyst, τα άλλα δύο είναι το Longest Journey και το Escape from Monkey Island. Μη με ρωτήσει κανείς πιο από τα τρία θεωρώ το καλύτερο,ούτε να τα βάλω σε μιά σειρά ,αφού και τα τρία είναι κορυφαία. Το review αυτό το κάνω γιατί από την στιγμή που έπαιξα το παιχνίδι, πριν 4- 5 χρόνια, ήθελα να γράψω κάτι για αυτό,είτε την λύση, είτε ένα review.
Το RealMyst είναι η διασκευή του πρωτότυπου Myst και βγήκε στα ράφια των καταστημάτων το 2000. Το παιχνίδι χρησιμοποιούσε την μηχανή γραφικών του Quake2 , δημιουργώντας ένα first person adventure πλήρως 3D. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, ο κόσμος του παιχνιδιού ζωντάνευε αλλά και όμόρφυνε σε σχέση με το πρωτότυπο. Όμολογώ ότι δεν έχω παίξει το πρωτότυπο Myst, μου εχουν πει ότι υπερτερούσε από το remake σε άποψη ατμόσφαιρας, αλλά όταν έπαιξα το RealMyst μου την έσπαγαν αφάνταστα τα first person adventures επειδή μοιάζαν σαν slideshows . Αντίθετα στο συγκεκριμένο game η ύπαρξη του 3D κόσμου αλλά και το γεγονός ότι μάθαίνεις σιγά σιγά την ιστορία με τράβηξαν αμέσως. Εντύπωση μου είχε κάνει η αλλαγή καιρικών συνθηκών, δηλαδή έβρεχε και σταματούσε, ξημέρωνε-βράδιαζε κα αρκετά πρωτοποριακά για την εποχή
Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι πολύ έξυπνοι και πρωτότυποι. Το δωμάτιο της βιβλιοθήκης στο κεντρικό νησί δίνει όλα σχεδόν τα στοιχεία που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της περιπέτειας. Ακόμα περιέχει κείμενα για να καταλάβει ο παίκτης την μυστηριώδη ιστορία του παιχνιδιού.
Η ιστορία είναι καταπληκτική γεμάτη μυστήριο. Το φοβερό είναι ότι την καταλαβαίνει κανείς πλήρως μόνο προς το τέλος του παιχνιδιού. Βέβαια το παιχνίδι αφήνει πολλά πράγματα χωρίς εξήγηση που είτε εξηγούνται είτε όχι στα sequels της σειράς. Η ιστορία ξεκινάει με τον ήρωα ο οποίος πέφτοντας στο κενό (γιατί αραγε;)βρίσκει ένα βιβλίο που τον τηλεμεταφέρει στο κεντρικό νησί του παιχνιδιού. Εξερευνώντας το νησί βρίσκει ην βιβλιοθήκη και μαθαίνει τί πρέπει να κάνει καθώς και κομμάτια από την ιστορία.... Δεν γράφω κάτι παραπάνω για να μην χαλάσω την έκπληξη σε όποιον θελήσει να το παίξει.
Δεν είναι τυχαίο που το πρωτότυπο θεωρείται ο ιδρυτής του είδους των first person adventures και όλα τα παιχνίδια του είδους προσπάθησαν να του μοιάσουν. Το γιατί φαίνεται και σε αυτό το παιχνίδι.Παρόλο που η σειρά είχε άλλες 3 συνέχειες (5 μαζί με το URU και το MystOnline), κανένα άλλο της σειράς δεν με εντυπωσίασε τόσο. Προσωπικά το τερμάτισα σε ένα Σ/Κ και χωρίς να δω καθόλου λύση, ίσως και για αυτό να εντυπωσιάστηκα τόσο.
Τελειώνοντας, το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο των adventures, που δεν το έχει παίξει ακόμα.

2 σχόλια:

tkouleris είπε...

Το παιχνίδι αυτό το θυμάμαι. Μου το είχες δώσει εσυ. Είναι πραγματικά απίστευτο παιχνίδι. Δεν είναι καθόλου δύσκολο(γιατί ο Τσουρινάκης είχε γράψει οτι είναι δύσκολο) και πολύ ατμοσφαιρικό. Σίγουρα καλύτερο απο το προτότυπο αφού χρησιμοποιεί 3D μηχανή γραφικών. Καθόλα τέλειο....

Javatzis είπε...

Κάτι τέτοια λέει ο Τσουρινάκης και έχει χαλάσει την, όποια, φήμη του.